Vigtige Vitaminer & Mineraler

23. november 2011 § Skriv en kommentar

Del 1

Er man på en gluten- og laktosefri diæt, findes der en række vitaminer og mineraler, man skal være opmærksom på at få nok af, blandt andet fordi nogle af dem normalt forekommer i mælke- og kornprodukter, samtidigt er vinteren på vej, og derfor er det ekstra vigtigt at få nok vitaminer mod snue og vintertræthed.

C-vitamin

C-vitamin fungerer som et antioxidant i kroppen, og beskytter mod sygdomme, derfor er det rigtig vigtigt, at få nok C-vitamin nu, hvor kulden og alverdens influenzaepidemier rammer landet. Mange drikker et glas appelsinjuice eller en smoothie for, at få C-vitamin. Men rent faktisk er C-vitamin yderst følsomt overfor både lys og ilt, og man ødelægger helt op til 70% af C-vitaminindholdet, når man presser eller blender frugterne, der ved disse tilberedningsprocesser bliver udsat for både lys og ilt. Derfor er det som udgangspunkt en god ide at spise sine C-vitaminholdige frugter og -grøntsager i stedet for at drikke dem.

Gode kilder til C-vitamin: broccoli, grønkål, rosenkål, rød peberfrugt, hyben, hyldebær, solbær, persille, chili og citrusfrugter.

Det anbefalede indtag af C-vitamin for kvinder og mænd i alderen 18-75 år er 75 mg per dag. Dette svarer for eksempel til indholdet i 65 gram broccoli (en lille håndfuld) eller 125 gram appelsin (en stor appelsin).

Jern

Jern har flere vigtige funktioner i kroppen, blandt andet indgår jern i dannelsen af de røde blodlegemer. Derfor kan en diæt, der er fattig på jern, i sidste ende føre til blodmangel. På trods af dette er det de færreste voksne danskere, der får nok jern. Der findes to typer af jern, nemlig hæmjern og ikke-hæmjern. De findes i forskellige fødevarer, og hæmjern er den type der er lettest at optage i kroppen. Optagelsen af ikke-hæmjern er, modsat hæmjern, meget påvirket af hvilke andre fødevarer, der indtages samtidig. For eksempel fremmer det optagelsen af ikke-hæmjern, hvis man samtidig spiser C-vitaminholdige fødevarer (se ovenfor). Men drikker man te, kaffe eller komælk til sit måltid med ikke-hæmjern, vil det ødelægge optagelsen af jernet. Det er derfor en rigtig dårlig ide at drikke kaffe eller te til sin havregrød om morgenen.

Gode kilder til hæmjern: Magert svinekød og svinelever, magert oksekød, kyllingelever, andelever, torskelever, og æg.

Gode kilder til ikke-hæmjern: Havregryn, hirse, brune bønner, mungbønner, kikærter, linser, sojabønner, tomat, tørret abrikos, nødder og frø.

Det daglige anbefalede indtag af jern er 15 mg per dag for kvinder fra 18 år til efter overgangsalderen. Efter overgangsalderen anbefales det kvinder at indtage 9 mg per dag. Det anbefalede daglige indtag for mænd i alderen 18 år -75 år er 9 mg per dag. Det kan være svært at nå helt op på 15 mg jern om dagen, for eksempel indholder 100 gram havregryn (3 dl) cirka 4 gram jern, og 100 gram magert oksekød (en lille bøf) indeholder kun omkring 2 gram jern. Derfor er det for mange kvinder en rigtig god ide at supplere med et jernkosttilskud.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Vigtige Vitaminer & Mineraler at Minus Gluten & Laktose.

meta

%d bloggers like this: