Vigtige Vitaminer & Mineraler

2. februar 2012 § Skriv en kommentar

Del 2

D-vitamin

D-vitamin har mange vigtige funktioner, det holder immunsystemet i balance, holder blodsukkeret stabilt, øger optagelsen af calcium fra andre fødevare (se nedenfor), og nye videnskabelige forsøg tyder på, at D-vitamin har en gavnlig effekt på både humøret og energiniveauet.

D-vitamin får man dels via solstrålers virkning på huden, og dels gennem kosten. Derfor er D-vitaminmangel generelt ikke et problem om sommeren, men i vinterhalvåret, får hele 95% af den danske befolkning for lidt D-vitamin. Det kan være svært at få nok D-vitamin, selvom man spiser en varieret kost, derfor kan det være en rigtig god ide at supplerer kosten med et D-vitaminkosttilskud. Derudover kan man vælge de fødevare, der har et højt indhold af D-vitamin, og evt. skifte den normale mælk ud med den nye D-vitaminberiget mælk fra Arla, hvis man tåler laktose.

Gode kilder til D-vitamin: Fede fisketyper, torskerogn, ansjoser, sardiner, lever, æggeblommer og evt. mælkeprodukter.

Det anbefalede daglige indtag af D-vitamin er 7,5 μg for både børn og voksne og 10 μg for mænd og kvinder over 61 år. De 7,5 μg svarer for eksampel til D-vitaminindholdet i en dåse røget torskelever.

Calcium

Calcium er et mineral og kaldes i daglig tale også for kalk. Calcium giver struktur og hårdhed til knogler og tænder, derfor kan et utilstrækkeligt indtag af calcium over længere tid føre til skøre knogler og tænder. Calcium indgår også i nervecellefunktioner og blodkoagulering. Størstedelen af den danske befolkning får rigeligt med calcium, da danskerne har tradition for at drikke og spise mange mælkeprodukter, der har et højt indhold af calcium. Men når man har laktoseintolerans, og derfor ikke indtager mange mælkeprodukter, er det vigtigt at man tænker på at få nok calcium på anden måde. Mange laktoseintolerante spiser derfor calcium som kosttilskud i tabletform. Gør man ikke dette, er det vigtigt at man sammensætter en gluten- og laktosefri kost, der har et naturligt højt indhold af calcium (se eksempler nedenfor). Samtidig er det en fordel at spise d-vitamin sammen med den calciumrige kost, da d-vitamin øger kroppens optag af calcium.

Gode kilder til calcium:

  • Sardiner (420 mg calcium per 100 gram)
  • Mandler (256 mg calcium per 100 gram)
  • Grønkål (219 mg calcium per 100 gram)
  • Tørrede figner (193 calcium per 100 gram)
  • Havregryn (180 mg calcium per 100 gram
  • Sojabønner (163 mg calcium per 100 gram)
  • Spinat (129 mg calcium per 100 gram)

Det anbefalede daglige indtag af calcium er 800 mg for både kvinder og mænd i aldersgruppen 18-75 år.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Vigtige Vitaminer & Mineraler at Minus Gluten & Laktose.

meta

%d bloggers like this: